Siófoki

Gyümölcstermesztési

Zrt.

Iskolagyümölcs
2019/2020

A gyümölcsökről

 

ALMA

Az alma a legrégebben termesztett gyümölcsök közé tartozik. A világ minden száz almájából három (ami évente mintegy félmillió tonnára rúg) hazánkban érik. Megfelelő tárolás mellett a hazai termés egész évben hozzáférhető és fogyasztható.

Környezeti adottságaink lehetővé teszik, hogy kiváló ízű, és küllemében is tetszetős alma teremjen Magyarországon. A legkoncentráltabb almatermesztési körzet Kelet-Magyarországon alakult ki, itt is élenjár az országos termés 50%-át adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Jelentős még Somogy és Zala megye almatermesztése, valamint a Duna-Tisza közében Pest és Bács-Kiskun megye.

Fő fajtáink Golden Delicious, Gala fajtakör, Jonagold fajtakör, Jonathan, Idared, Red Delicious fajtakör, Mutsu.

Az alma beltartalmi értékei alapján a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcs. Az almában több száz, az egészséget pozitívan befolyásoló összetevő található, ezért napi 1-3 alma fogyasztása ajánlott.

Az alma C-vitamin tartalma csupán közepes, napi szükségletünk kb. 1/3-át fedezi egy alma, de jelentős az E, B1, B2, B6 vitamin tartalma. Ásványi anyagok közül a leginkább említésre méltók a kálium, a bór, a cink, a mangán, a fluor, a jód és a szelén. Az alma jelentős rosttartalmának egy harmada pektin, ami igen sokoldalú anyag. Csökkenti a koleszterin felszívódását, harmonizálja az emésztést, és csökkenti a vastagbél-daganatok kockázatát. Számottevő mennyiségben tartalmaz antioxidáns anyagokat, amelyek csökkentik a daganatos megbetegedések, agyvérzés és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Összefoglalva az alma fogyasztásának kiemelten kedvező étrendi hatása van, mivel karbantartja az emésztőrendszert és nélkülözhetetlen a vitamin- és ásványianyag-utánpótlásban, és nem utolsó sorban kiváló csemege!

 

 

ŐSZIBARACK

Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan fogyaszható ízletes gyümölcsünk az őszibarack. A fajtaválaszték bőséges, mintegy 500 őszibarack és 300 nektarinfajtát termesztenek világszerte. Magyarországon hagyományosan a Budai-hegységben, a Balatontól délre és Szeged környékén termesztenek őszibarackot.

A fajtaváltozatok között megkülönböztethetjük a molyhos héjú őszibarackot, és a fedőszőr nélküli nektarin fajtákat. Mindkét genetikai változatból léteznek sárga és fehérhúsúak. A sárga hússzínű ipari őszibarackfajták éretten sem puhulnak, rugalmas, „gumiszerű” húsállományúak és konzervgyártásra kiválóan alkalmasak.

Fő molyhos fajtáink a Redhaven, Early Redhaven, Suncrest, Michellini, Mireile, Dixired. Nektarinok: Flavortop, Caldesi 2000, Venus, Andosa. Feldolgozóipari célra: Babygold sorozat fajtái.

A termés nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.

Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé lédús barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti.

Az érett gyümölcsből kiváló ízű, tartalmas gyümölcslé készíthető.